Τα Ερευνητικά Έργα του Εργαστηρίου​

Home – Projects

ΚΕΕΠΗ - Πρότυπο ΚΕντρο Εμβαθυμένης Εικονικής, Επαυξημένης και Μικτής Πραγματικότητας Περιφέρειας Ηπείρου


Το EpirusXRCenter λειτουργεί ως ένα ανοικτό διαδραστικό κέντρο. Ο στόχος του είναι να εξοικειώσει το κοινό με νέες τεχνολογίες. Το Κέντρο χαρακτηρίζεται από τη διεπιστημονική του φύση και διεξάγει έρευνα στη Βιοϊατρική Τεχνολογία, Ιατρική Πληροφορική, Επιστήμη Υπολογιστών, Τηλεπικοινωνίες, Ιατρική, Ψυχολογία και Εκπαίδευση.

Προσφέρει διαδραστικά μαθήματα, οπτικοποίηση δεδομένων, σεμινάρια και συνέδρια. Επιπλέον, ασχολείται με τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, πολιτιστικές εκδηλώσεις προώθησης της τέχνης. Το εργαστήριο προάγει τη συνεργασία μεταξύ τμημάτων και διαφόρων ιδρυμάτων.

Αποτελούμενο από πάνω από 50 μέλη του διδακτικού προσωπικού από το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, με περισσότερα από 10 άτομα που εργάζονται στο κέντρο, το XRCenter διαδραματίζει έναν κομβικό ρόλο στην επιστημονική και πολιτιστική ζωή της περιοχής, με υποδομές που ως τώρα έλλειπαν από το ίδρυμά μας.

To ΚΕΕΠΗ (MIS: 5047221) υλοποιήθηκε, στην πράξη Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ), ΕΣΠΑ 2014 – 2020.


MEGATRON - Ανάλυση Μεγαδεδομένων Ρομποτικού συστήματος υποβοηθούμενης βάδισης και 3D συστήματος καμερών για βέλτιστη κινητική αποκατάσταση


Το έργο MEGATRON αποτελεί μία πρωτοπόρα υπηρεσία στον τομέα της κινητικής αποκατάστασης, επικεντρώνοντας στην ανάπτυξη και χρήση καινοτόμων ρομποτικών συστημάτων για τη βάδιση. Τα συστήματα αυτά ενσωματώνουν προηγμένους αλγορίθμους ελέγχου κίνησης, οι οποίοι βελτιστοποιούν την αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών πρωτοκόλλων που εφαρμόζονται. Η καταγραφή και ανάλυση των χαρακτηριστικών βάδισης προσφέρουν επίσης βαθιά επιστημονική κατανόηση για την εξέλιξη και τη διαχείριση διαφόρων νόσων, από νευρολογικές ασθένειες μέχρι καρδιοπαθείες.

Ενσωματώνοντας τεχνολογίες όπως την τηλε-αποκατάσταση μέσω πολυμέσων και εικονικής πραγματικότητας, το έργο MEGATRON αξιοποιεί τις τελευταίες εξελίξεις στις τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνιών. Η προτεινόμενη αγορά ενός σύστηματος ανάλυσης βάδισης στοχεύει στη δημιουργία μιας πλήρους βάσης δεδομένων ανθρώπινης κίνησης, εξυπηρετώντας τόσο την επιστημονική όσο και την ιατρική κοινότητα. Αυτή η πλατφόρμα θα επιτρέψει την έγκαιρη διάγνωση και επιλογή κατάλληλων θεραπειών, αλλά και θα συμβάλλει σε άλλες ερευνητικές εφαρμογές όπως η αναγνώριση ανθρώπων και η ανάπτυξη τηλε-αποκαταστατικών παιχνιδιών.

Η εφαρμογή του συστήματος αυτού στην Κλινική Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης θα παρέχει πολύτιμες υπηρεσίες σε ασθενείς με προβλήματα βάδισης, ενισχύοντας την ποιότητα ζωής τους και εξασφαλίζοντας βελτιωμένη διαχείριση των υγειονομικών τους προβλημάτων.

To Megatron υλοποιήθηκε, στην πράξη Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ), ΕΣΠΑ 2014 – 2020.


xBalloon - Σύστημα Αυτόματης Μέτρησης της Διόγκωσης των Ηπατικών Κυττάρων σε Εικόνες Βιοψιών


Στόχος του έργου είναι η δημιουργία ενός αυτόματου συστήματος μέτρηση της διόγκωσης (Ballooning Degeneration) των ηπατικών κυττάρων με χρήση των βιοψιών των ασθενών. Το εργαλείο θα παρέχει αντικειμενική μέτρηση της διόγκωσης των ηπατικών κυττάρων, απόλυτα ποσοτικοποιημένη, με σκοπό την υποστήριξη της απόφασης του παθανατόμου για την τρέχουσα κατάσταση του ασθενούς. Σκοπός επίσης είναι η ολοκλήρωση/διαλειτουργηκότητα του εργαλείου αυτού με ακόμα δύο εργαλεία επεξεργασίας εικόνων βιοψιών και ποσοτικοποίησης ευρημάτων για τη μέτρηση του κολλαγόνου και του λίπους στο ήπαρ. Με την επίτευξη του στόχου το σύνολο των ιατρικών ευρημάτων σε βιοψίες ήπατος θα μπορούν να ποσοτικοποιηθούν με ένα ολοκληρωμένο εργαλείο λογισμικού. Στόχος του έργου είναι η δημιουργία ενός αυτόματου συστήματος μέτρηση της διόγκωσης (Ballooning Degeneration) των ηπατικών κυττάρων με χρήση των βιοψιών των ασθενών. Το εργαλείο θα παρέχει αντικειμενική μέτρηση της διόγκωσης των ηπατικών κυττάρων, απόλυτα ποσοτικοποιημένη, με σκοπό την υποστήριξη της απόφασης του παθανατόμου για την τρέχουσα κατάσταση του ασθενούς. Σκοπός επίσης είναι η ολοκλήρωση/διαλειτουργηκότητα του εργαλείου αυτού με ακόμα δύο εργαλεία επεξεργασίας εικόνων βιοψιών και ποσοτικοποίησης ευρημάτων για τη μέτρηση του κολλαγόνου και του λίπους στο ήπαρ. Με την επίτευξη του στόχου το σύνολο των ιατρικών ευρημάτων σε βιοψίες ήπατος θα μπορούν να ποσοτικοποιηθούν με ένα ολοκληρωμένο εργαλείο λογισμικού.

Για την αξιολόγηση των ευρημάτων στο ήπαρ εφαρμόζονται μη επεμβατικές τεχνικές επεξεργασίας εικόνας, ωστόσο η αξιοπιστία και η ακρίβεια των μεθόδων αυτών είναι περιορισμένη. Στον αντίποδα, η ανάλυση των εικόνων των βιοψιών αποδεικνύεται ολοένα και περισσότερο η πιο αξιόπιστη επιλογή. Ο παθανατόμος εκτιμά με παρατήρηση στο μικροσκόπιο το ποσοστό των ευρημάτων με σκοπό να αξιολογήσει την κατάσταση του ασθενούς. Από την παρατήρηση αποφαίνεται σε μία κλίμακα μερικών σταδίων (π.χ. 3-βάθμιες κλίμακες) για το στάδιο της εξέλιξης της νόσου. Στην κλινική πράξη η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα και επίπονη, ενώ ελλοχεύει και ο κίνδυνους της λανθασμένης υποκειμενικής κρίσης του ειδικού.

To xBallon υλοποιήθηκε, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ηπείρος 2024 - 2020, ΕΣΠΑ 2014 – 2020.


SmartGlove - Αξιολόγηση της Κινητικής Κατάστασης Ασθενών που πάσχουν από Νευροεκφυλιστικές Ασθένειες


Η νόσος Πάρκινσον είναι μία χρόνια νευροεκφυλιστική ασθένεια που επηρεάζει περισσότερους από 2 στους 1000 ανθρώπους στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Ως νευροεκφυλιστική ασθένεια, επηρεάζει σταδιακά την κινητική, νοητική και συναισθηματική κατάσταση των ασθενών και οδηγεί σε σταδιακή απώλεια σωματικών λειτουργιών. Εξελίσσεται δε, διαφορετικά σε κάθε ασθενή και η εξέλιξή της εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία εμφάνισης της νόσου, το ιστορικό του ασθενούς και τα ατομικά χαρακτηριστικά του, η συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούς για την χορήγηση της αποτελεσματικότερης θεραπείας. Συνήθως εμφανίζεται μετά τα 60, αν και παρουσιάζεται ολοένα και συχνότερα σε νεότερες ηλικίες (30-40 ετών). Παρόλα αυτά πάνω από το 80% των ασθενών είναι ηλικίας 70 έως 80 ετών. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, πλήττει περίπου στο ίδιο ποσοστό άντρες και γυναίκες. Λόγω δε, της αύξησης του ηλικιωμένου πληθυσμού στην Ελλάδα, αναμένεται στα επόμενα χρόνια μεγάλη αύξηση των ασθενών που διαγιγνώσκονται με Πάρκινσον ή Παρκινσονικά σύνδρομα, ενώ ο αριθμός των εξειδικευμένων κλινικών και ιατρών σε θέματα Πάρκινσον στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως, παραμένει μικρός και αδυνατεί να καλύψει ακόμη και τις σημερινές ανάγκες παρακολούθησης και θεραπείας των ασθενών αυτών.

Το SmartGlove, εισάγει την έννοια της εξ’ αποστάσεως παρακολούθησης της κινητικής κατάστασης του ασθενούς στο σπίτι καθώς και της αντικειμενικής αξιολόγησης των συμπτωμάτων του, συνεπώς μπορεί να αποτελέσει σημαντικό βοηθητικό εργαλείο υποστήριξης της ιατρικής πρακτικής για την παροχή καλύτερης ποιότητας υγείας στους ασθενείς. Πρόκειται από ένα ολοκληρωμένο σύστημα, που αποτελείται τόσο από μια καινοτόμα συσκευή (SmartGlove), όσο και από καινοτόμο λογισμικό. Η χρήση του θα βοηθήσει στην αντικειμενική αξιολόγηση της κατάστασης του ασθενούς και την κατάλληλη προσαρμογή της θεραπείας του ανάλογα με την εξατομικευμένη έκφανση της ασθένειας και τα προσωπικά χαρακτηριστικά.

Η αρχική ιδέα, απέσπασε το βραβείο καινοτομίας στον διαγωνισμό MIT Health and Wellness Innovation 2013 , στον οποίο συμμετείχε ως ερευνητική πρόταση με τον διακριτικό τίτλο AEON Health . Στην παρούσα φάση, η ερευνητική ομάδα έχει προχωρήσει στην δεύτερη βελτιωμένη έκδοση του SmartGlove, καθώς και στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος. Επιπλέον, η ομάδα έχει ήδη προχωρήσει στην απόκτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας , το οποίο αποδεικνύει την υψηλή καινοτομία του έργου.

To SmartGlove υλοποιήθηκε, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ηπείρος 2024 - 2020, ΕΣΠΑ 2014 – 2020.


Deep in Biopsies - Ευφυής Πλατφόρμα Υποστήριξης Διάγνωσης / Σταδιοποίησης Ευρημάτων σε Βιοψίες με Βαθιά Μάθηση


Στόχος του έργου είναι η δημιουργία μιας πλατφόρμας για την υποστήριξη της διάγνωσης και της σταδιοποίησης ασθενειών από την βιοψία των ασθενών. Σκοπός είναι η πλατφόρμα να είναι λειτουργική, αποδοτική και να μην περιορίζεται σε βιοψίες συγκεκριμένων οργάνων ή σε πεδία συγκεκριμένων ασθενειών, αλλά να μπορεί να εκπαιδευτεί κατά περίπτωση από τον ίδιο τον ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πεδίο. Η υποστήριξη της διάγνωσης/σταδιοποίησης θα γίνεται με χρήση της ψηφιοποιημένης εικόνας της βιοψίας του ασθενούς, η οποία θα είναι προϊόν μικροσκοπίας είτε με μικροσκόπιο ρουτίνας, είτε με νέους σαρωτές ολόκληρου πλακιδίου. Στο πλαίσιο του έργου θα υλοποιηθεί ευφυές πληροφοριακό σύστημα, το οποίο αξιοποιώντας νέες τεχνικές συγκερασμού Bαθιάς Μάθησης (Deep Learning) και επεξεργασίας εικόνας, θα επισημαίνει στον ειδικό ιατρό ευρήματα ενδιαφέροντος με αυτόματο τρόπο και θα τα ποσοτικοποιεί. Η πλατφόρμα θα υποστηρίζεται από βάση δεδομένων ιστολογικών εικόνων βιοψίας από διαφορετικά ιατρικά πεδία με σκοπό τη χρήση τους ως σύνολο εκπαίδευσης του ευφυούς συστήματος. Σκοπός σε πρώτη φάση είναι η διάθεση της πλατφόρμας ως B2B υπηρεσία σε ιατρικές μονάδες, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα μπορούσε να αναπτυχθεί ένα ερευνητικό οικοσύστημα για την επεξεργασία και χρήση βιοψιών.

To Deep in Biopsiesυλοποιήθηκε, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία , ΕΣΠΑ 2014 – 2020.


MΕΛΙΤΥ - Ανάπτυξη Μεθοδολογιών και Ενσωματωμένων Λύσεων ασφάλειας για τεχνολογίες Internet of Things σε ηλεκτρονικές υπηρεσίας Υγείας


Αντικείμενο του έργου είναι η ανάπτυξη καινοτόμων μεθοδολογιών και ενσωματωμένων λύσεων ασφάλειας για την προστασία τεχνολογιών IoMT που χρησιμοποιούνται σε υπηρεσίες υγείας πραγματικού χρόνου, σύμφωνα με τις παρακάτω αρχές

Το έργο θα επικεντρωθεί σε δύο υπάρχουσες εμπορικές λύσεις των εταίρων μια αντλία έγχυσης φαρμάκου της εταιρίας Micrel και ένα σύστημα μελέτης ύπνου του θεραπευτηρίου ΟΛΥΜΠΙΟΝ, προκειμένου να μελετήσει και να επεκτείνει την ασφάλεια και την λειτουργικότητά τους.

Η Χρηματοδότηση υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: T1ΕΔΚ-01958)


HuMORIST- Hospital MOnitoRIng SysTem - Σύστημα παρακολούθησης Νοσοκομειακής περίθαλψης χρησιμοποιώντας Ασύρματα Δίκτυα Αισθητήρων.


Κατά την περίοδο υγειονομικής φροντίδας και περίθαλψης ενός ασθενή στο Νοσοκομείο, είναι απαραίτητη η συνεχής παρακολούθηση των φυσιολογικών παραμέτρων του ασθενή καθώς και η άμεση ειδοποίηση του ιατρικού προσωπικού. Κύριοι παράμετροι κάθε ασθενή που κρίνονται σημαντικοί προς παρακολούθηση στο νοσοκομείο είναι ο καρδιακός ρυθμός, ο ρυθμός αναπνοής, ο κορεσμός οξυγόνου, η θερμοκρασία, η αλλαγή στη συστολική αρτηριακή πίεση, η κίνηση και στάση του σώματος καθώς και η θέση του στο χώρο. Το έργο αυτό προτείνει ένα καινοτόμο σύστημα που έχει την ικανότητα να παρακολουθεί σε πραγματικό σχεδόν χρόνο τις φυσιολογικές παραμέτρους του ασθενή χρησιμοποιώντας μία άνετη, φορέσιμη συσκευή στο χώρο του μπράτσου ή του καρπού.

Στο προτεινόμενο σύστημα, μέσω ενός Ασύρματου Δικτύου Αισθητήρων, τεχνικές αδόμητης δικτύωσης (Ad Hoc Networking) καθώς και χρήση πολλαπλών κόμβων αναμετάδοσης, τα δεδομένα αυτά μεταφέρονται σε ένα κεντρικό σταθμό βάσης-Πλατφόρμα Υποστήριξης. Πολλαπλοί κόμβοι αναμετάδοσης είναι υπεύθυνοι για την χωρίς απώλειες αναμετάδοση των δεδομένων από τη φορέσιμη συσκευή καταγραφής στο σταθμό βάσης. Τα δεδομένα αποθηκεύονται σε βάσεις δεδομένων και επεξεργάζονται με χρήση ευφυών αλγορίθμων σε περιβάλλον εφαρμογής νέφους. Οι ειδοποιήσεις έγκαιρης προειδοποίησης σε πραγματικό χρόνο αποστέλλονται αυτόματα στον ιατρό ή τη νοσοκόμα σε φορητές συσκευές, επιτρέποντάς τους να παρεμβαίνουν πολύ νωρίτερα από ό, τι θα ήταν εφικτό με χειροκίνητες παρατηρήσεις ζωτικών σημείων. Με την ομαδοποίηση των ασθενών ανάλογα με τον κίνδυνο, οι γιατροί και οι νοσηλευτές μπορούν γρήγορα να εντοπίσουν εκείνους που χρειάζονται περισσότερο την προσοχή τους.

To HuMORIST υλοποιήθηκε, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ηπείρος 2024 - 2020, ΕΣΠΑ 2014 – 2020.


Ερευνητικό Εργαστήριο Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου Υπολογιστή – HCI LAB

Products

Quick Links

Follow Us

© HCILAB www.dit.uoi.gr 2024. Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος.
Implemented by the Konstantinos Sakkas
Created with Royal Elementor Addons

Μετάβαση στο περιεχόμενο